Untold Stories Conference

Képzés

Napról-napra én is a vállalkozás küzdelmeit élem át, így jó látni, más vállalkozások hogyan jönnek létre a semmiből és mi vezethet el a bukáshoz.

A tömeg alapján és a sok fiatal résztvevőből azt is látom, hogy a válságok ellenére nem csökken a lelkesedés, mindig vannak olyanok, akik hisznek a sikerben és hajlandóak áldozni is érte.

Jared Schrieber, Magyarországon élő startup mentor és befektető a nyitó előadásában a Szilikon-völgy és kis országunk helyzetét hasonlította össze a kezdő vállalkozások szempontjából.

Mindkét régió körülbelül 10 millió főt számlál, de a hasonlóságok itt nagyjából véget is érnek. 
Amíg a Szilikon-völgyben egy vállalkozást elindítani csupán 500 dollárba kerül, a dolgozók már az induláskor általában részesedést, opciókat kapnak, a cégek számos módon juthatnak tőkéhez, a jogi környezet  jelentős garanciákat ad a befektetőtnek, addig kis hazánkban az állami segítségben reménykedünk és nem tesszük érdekeltté a kollégákat a közös cél elérésében.

Van azonban jó hír is. Kelet-Európában a cégek és általában az emberek sokkal inkább hozzászoktak a válsághelyzetekhez. Sokkal inkább hajlandóak küzdeni, így jobb környezetben jobbak (lennének) az esélyeik.

Egy panelbeszélgetésben előkerült a médiának a startup világban betöltött szerepe is, vagy inkább a startupokról kialakult hibás képpel kapcsolatosan. Sokakban az a felfogás él, hogy a fiatal programozók két csocsómeccs között ingyen kaját majszolgatva egyszercsak dollármiókért eladják a céget. Pedig a valóságban vér, verejték és könnyek között éri el a sikeres exitet az a néhány szerencsés, aki képes egy működő céget felépíteni.

Agnes Golya, a Forbes újságírója elmondta, hogy a kép árnyalása és a tanulságok miatt szívesen beszámolnának a bukáshoz vezető útról is, de nemigazán találnak olyan vállalkozót, aki névvel, arccal elmesélné, hogy mit is rontott el.

Hát igen, a kudarcaimat én sem tenném ki az ablakba.

Megosztás:

Blogposzt kategóriák:

Fedezze fel, mennyivel hatékonyabb egyetlen integrált rendszerrel dolgozni!

TANÁCSADÁS

30 perces ingyenes tanácsadás

Foglaljon időpontot egy 30 perces ingyenes tanácsadásra, ahol mélyebb betekintést nyújtunk abba, hogyan is készítünk el Önnek egy testre szabott integrált rendszert kevesebb mint 10 hét alatt!

hu_HUHU