Miért (nem) jó tanulni?

Érdekesség

A több mint 20 éves szakmai pályafutásom során sokféle megközelítéssel találkoztam. Magam is a harmadik diplomámat csinálom és gyakran oktatok, de a tanulás kérdéskörét nagyon ellentmondásosnak látom.

A gyermekeim már egyetemisták, de most is jelen van az a feloldhatatlan feszültség, amikor elvárom a jó eredményeket, ugyanakkor tudják a véleményem – amivel egyet is értenek – a tananyag, a megszerezhető tudás minőségéről.

Szerintem a helyzet legalább annyira rossz, mint a mesében, ami a király új ruhájáról szól. Mindenki a ruha szépségén áradozik, közben a király meztelen.

A cégembe túlnyomó többségben olyanokat vettem fel, akik nem voltak gyakorlott programozók, vagy még programozók sem. Teljesen mást tanultak. Vagy ha tanultak is programozni, azt olyan szinten, hogy nem lehet vele mit kezdeni. Pedig esetenként milliókat fizettek a képzésért, vagy évekig koptatták az iskolapadot, ami összességében valakinek szintén milliókba került. A megszerzett tudás viszont semmire sem volt elég.
A multi világban gyakran előfordul, hogy év végén küldjünk el mindenkit valami tanfolyamra, mert maradt a büdzséből és jövőre kevesebbet kapunk, ha marad. A kollégák persze boldogan el is mennek, mert addig sem kell dolgozni. Ez egyfajta juttatás, de semmi esetre sem tanulás.
Konferenciákon is gyakori jelenség, hogy a hallgatóság nagy része a szponzorjegyek miatt a szponzorcégekből kerül ki és az elsődleges cél nem a használható tudás megszerzése. Na persze ebben a szervezők és az előadók is hibásak.
A sok küszködés, vizsga és feleslegesen elköltött pénz illetve a frontális oktatásban eltöltött napok, hetek, évek után két dologban meglehetősen biztos vagyok:
Az egyik, aki megszerez egy akármennyire sem hasznos diplomát, sokkal inkább tud rendszerben gondolkodni, mint aki nem. Valószínűleg a jegyek megszerzése egy olyan komplex feladat, amit valaki vagy meg tud ugrani, vagy nem.
A másik, hogy az elméleti képzés, tanfolyam, csak akkor hasznos, ha rögtön gyakorlás és számonkérés is követi. Eléggé lehangoló látvány, amikor valakinek az irodája az olyan típusú oklevelekkel van tele, amely igazolja, hogy részt vett valamilyen képzésen.

Talán még idetartozik az angoltanárom örökbecsű mondása is: Nincsenek csodák.


Tanulni azért érdemes! 🙂

Megosztás:

Blogposzt kategóriák:

Fedezze fel, mennyivel hatékonyabb egyetlen integrált rendszerrel dolgozni!

TANÁCSADÁS

30 perces ingyenes tanácsadás

Foglaljon időpontot egy 30 perces ingyenes tanácsadásra, ahol mélyebb betekintést nyújtunk abba, hogyan is készítünk el Önnek egy testre szabott integrált rendszert kevesebb mint 10 hét alatt!

hu_HUHU