Csináljunk EXCEL táblát!

Alkalmazások

Ötletem sincs hová fut ki a globális felmelegedés. A tengerparti városokat elnyeli az óceán? Eltűnik a jég a sarkkörről? Megszűnik a Golf-áramlat? Kivágják az összes esőerdőt? 

Egy biztos, az Excel örök és örökké velünk marad!

Ha én találtam volna fel az Excelt, nem csak gazdag lennék, hanem büszke is, hogy mennyit segítettem az oktatási rendszerünk által igencsak sehogysem kezelt rendszerszintű gondolkodás hiányából fakadó nehézségek enyhítésén. Próbáltam diplomatikusan fogalmazni, elnézést.

Számtalan informatikai cég fejleszt számtalan rendszert, tanácsadók hadseregét foglalkoztatva súlyos (dollár)millárdokért ország- és világszerte a napi munkafolyamatok során keletkezett adatok, információk rendszerezése, kezelése, megjelenítése érdekében, de ez a lényegen mit sem változtat. 

Röviden úgy írnám le a helyzetet, hogy minden Excel tábla. Az excel táblák kiirtása legalább olyan kilátástalan és reménytelen harc, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése. 

Nézzük is meg, hogyan alakult a kibocsátás az elmúlt évtizedekben:

Nos, az excel táblák darabszáma ugyanilyen stabilan növekszik. Ez biztos. Ezen a klímaegyezmény, az ENSZ, az EU, Mark Zuckenberg, Jeff Bezos és Elon Musk és Chuck Norris sem tud változtatni. Együtt sem.

Bevezettük az SAP-t és hiányzik belőle egy izé? Exportáljuk az adatot egy Excelbe, és tegyük mellé ott! Hetente. Naponta. Kétszer.

Bevezettük a vadiúj projektmenedzsment szoftvert, de nem piros a hátterre a top prioritású feladatoknak? Exportáljuk a listát Excelbe, színezzük ki a cellákat és a heti státusz előtt küldjük körbe emailben mindenkinek!

Iktatni kell a beérkező postát, de az iktató programban nem lehet rögzíteni a kapcsolattartót a feladóhoz aki cég? Csináljunk Excel táblát! Ott csak egy oszlopot kell beszúrni. A címadatok ömlesztve lesznek redundánsan, de nem baj. A gyakornok majd kijavítja.

Fizetésemelést szeretnél? Ismerd meg a VLOOKUP függvényt és terjeszd el a használatát a cégen belül! Rögtön három emberrel kevesebbre lesz szükség az osztályotokon. Na és kinek köszönhető mindez? Na kinek? 

Tudsz makrókat programozni? Tudod mi az a Visual Basic? Komolyan? Ezt eddig miért nem mondtad? A munkaviszonyod garantált lesz egészen a nyugdíjig.

Azt gondolom, az Excelnek megvan a helye és szerepe. Én is használom tömeges utasítás generáláshoz például. 

Azt viszont nem értem, ha egy cégnél annyi pénzt, paripát, embert költenek az architektúrára, szoftverre, tanácsadóra, akkor miért az Excel a legfontosabb alkalmazás most és mindörökké?

 

 

Megosztás:

Blogposzt kategóriák:

Fedezze fel, mennyivel hatékonyabb egyetlen integrált rendszerrel dolgozni!

TANÁCSADÁS

30 perces ingyenes tanácsadás

Foglaljon időpontot egy 30 perces ingyenes tanácsadásra, ahol mélyebb betekintést nyújtunk abba, hogyan is készítünk el Önnek egy testre szabott integrált rendszert kevesebb mint 10 hét alatt!

hu_HUHU