A felhő mindenek felett

Alkalmazások

Nem gondoltam volna, ha újra elkezdek blogolni, harmadszor is a felhőről fogok írni.
Történt ugyanis – talán mert a cégem már a (Google) felhőben van, meghívást kaptam a „The Cloud made for Hungary” rendezvényre.

Természetesen ez is egy vedd meg a termékünket típusú előadás volt, de talán azért annál egy kicsit több is. Az olyan hívószavak mint Big Data, Machine Learning (ML), Artificial Intelligence (AI), Google Cloud Platform (GCP) lassan de biztosan végre elkezdtek értelmet nyerni és egy értelmes egésszé összeállni.

Erre halad a világ, ha akarjuk, ha nem.

Néhány adat az előadásokból:

  • Magyarországon a munkaidőnk 49%-át olyan dolgokkal töltjük, melyek automatizálhatóak lennének. Ha ezt meglépnénk, persze a vállalkozásaink hatékonysága is durván megugrana.
  • Minden iparág a digitalizáció felé halad, így 2021-re a közép- és nagyvállalatok részben vagy egészben felhő alapú szolgáltatásokat fognak használni.
  • 2022-re minden üzleti innováció 90%-ban gyakorlatilag a felhő alapú szolgáltatások köré összpontosul.
  • Jelenleg a világon fellelhető adatok becsült mennyisége 33 zettabyte. (Két darab hármas és 21 darab nulla. 33 trillió gigabájt, csak az érthetőség kedvéért 🙂 Ez 2025-re megötszöröződik.

A dolog lényege tehát a következő:

1. Mindenből csinálj adatot. Ha helyet változtat (GPS), elhalad egy kamera előtt (képalkotás), döntéseket hoz (mire kattintott), leüt egy billentyűt, feltölt egy fájlt, felhív valakit, megáll egy kirakat előtt, pizzát rendel a júzer. Vagy ha nő a fa és szomorú a gyerek. Tényleg mindenből. Ez lenne a Big Data.

2. Gyűjtsd és tárold. Az adataidat töltsd fel a (Google) felhőbe, mert olcsó, mert nem kell külön biztonsági őr, beléptető rendszer, szerver, áramellátás, pont annyi kapacitás áll rendelkezésre amennyi kell, de ez gyakorlatilag korlátlan, nem kell külön helpdesk, verzió frissítés és eleve integrálva van egy csomó szolgáltatással. Ja és bárhonnan bármikor eléred. Ráadásul ez mind igaz is. Ez lenne a Google Cloud Platform.

3. Használj olyan alkalmazást (AutoML, BigQuery) – vagy írj egy sajátot -, ami a korlátlan és olcsó számítási kapacitás alapján mintákat talál. Például hogy a mezőn a növények zöldek és milyen sűrűn helyezkednek el. Ez egy minta. A program pedig keresse meg a különbségeket, tanítsuk meg neki, hogy ezek mit jelentenek így később már maga is képes lesz a különbségek felismerésére és az eredmény felmutatására. Ez lenne az Artificial Intelligence és ezen belül a Machine Learning.

4. Végül pedig elérkeztünk a szép új világba, hogy a cégek mindenről és mindenkiről tudnak mindent és megadják nekünk azt, amiről nem is tudjuk, hogy vágyunk rá.

Rengeteg példát idézhetnék még, de a lehetőségek határtalanok, ugyanakkor rendelkezésre is állnak.

Számomra egy igazi kérdés maradt csupán, hogyan lesznek képesek a magyar programozók, döntéshozók, vállalkozók elszakadni a kockás füzettől és az excel táblától?

Erről is szívesen láttam volna egy esettanulmányt.

Megosztás:

Blogposzt kategóriák:

Fedezze fel, mennyivel hatékonyabb egyetlen integrált rendszerrel dolgozni!

TANÁCSADÁS

30 perces ingyenes tanácsadás

Foglaljon időpontot egy 30 perces ingyenes tanácsadásra, ahol mélyebb betekintést nyújtunk abba, hogyan is készítünk el Önnek egy testre szabott integrált rendszert kevesebb mint 10 hét alatt!

hu_HUHU