A felhő legyen veled

Érdekesség

Éppen egy hete az idei Oracle OpenWorld-on Larry Ellison bejelentette a cégek számára is elérhető Always Free programot. Egyből kapunk 85 000 HUF levásárolható összeget is, de nagyon-nagy a fogadkozás, hogy a 30 napos próbaidőszak után is korlátozás nélkül használhatjuk az ingyenes szolgáltatásokat. Majd meglátjuk.

Ez az APEX fejlesztők – illetve az Oracle adatbázis felhasználók számára is – igen jó hír, mivel egy teljes értékű adatbázist és APEX környezetet használhatunk felhő alapon.
Az egyetlen komolyabb megkötés, a 20Gb tárhely limit, ami lássuk be, alkalmazás fejlesztés esetén nem jelent nagy kompromisszumot.

Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy nem a szokásos Oracle XE edition (max. 12Gb) felhő alapú hosztolásáról van szó. Igen, megnéztem, kipróbáltam, tudok particionált táblát létrehozni, szóval tényleg.

 

A bejelentkező oldalon egyértelműen láthatjuk, hogy az Always Free milyen ingyenes szolgáltatásra jogosít fel bennünket:

  • Create a VM instance
  • Create a database
  • Create a data warehouse

Database létrehozásra kattintva kb. 5 perc alatt létrejön a saját adatbázisunk, melyet aztán a későbbiekben fizetőssé tehetünk ha esetleg probléma lenne a performanciával.

Az adatbázison az alábbi képen látható szolgáltatásokat érhetjük el:

A telepítő egy ADMIN júzert/sémát hoz létre, elég erős jogokkal. Tudunk sémát létrehozni és a rendszer jogosultságok skálája is igen széles. Érdemes lefuttatni a select * from dba_sys_privs SQL utasítást.
Meg kell valljam, az SQL Developer webes verziója egészen kúltúráltra sikerült, bár funkcionalitásban jóval elmarad a JDK-s változat mögött, egészen használható. Különösen tetszik az intelligens hibakeresése.
 

Ami az APEX instance-t illeti, kicsit furcsálltam az INTERNAL workspace funkciókban való szegényességét, különösen azt, hogy központilag nem tudom menedzselni a már létrehozott workspace-k felhasználóit. No mindegy.
 

Összességében komoly izgalmak elé nézünk, mivel a még olcsónak mondható APEX hosting szolgáltatások sincsenek ingyen és kivétel nélkül Oracle XE-vel operálnak. Az apex.oracle.com-on elérhető ingyenes workspaceket most ne vegyük számításba, mert ott nem férhetünk kívülről hozzá az adatbázishoz.

Sok múlik azon is, hogy milyen az Oracle supportja. Bár sok helyen ott a chat-ra csábító link, ezt nem próbáltam ki.

Link: Larry Elison bejelentése, Always Free

Megosztás:

Blogposzt kategóriák:

Fedezze fel, mennyivel hatékonyabb egyetlen integrált rendszerrel dolgozni!

TANÁCSADÁS

30 perces ingyenes tanácsadás

Foglaljon időpontot egy 30 perces ingyenes tanácsadásra, ahol mélyebb betekintést nyújtunk abba, hogyan is készítünk el Önnek egy testre szabott integrált rendszert kevesebb mint 10 hét alatt!

hu_HUHU